Про отруйні властивості грибів людству відомо ще з давніх давен. Такі гриби ще при дворі цезарів у Стародавньому Римі ставали грізною зброєю у боротьбі за владу. Діяла ця зброя безвідмовно, отруєння наставало раптово, а медики того часу неспроможні були будь-чим допомогти потерпілим. Так померли: римський імператор Клавдій – любитель грибних страв, римський папа Климент VII, французький Король Карл VI.
Отруйних грибів у Європі налічується близько 80 видів, з них дуже небезпечних – 20-25 видів. В Австрії ще наприкінці минулого століття продаж грибів було поставлено під поліцейський нагляд.
Різні види отруйних грибів з’являються з ранньої весни і до кінця осені, тому і постраждати від них можна протягом усього цього періоду. Статистика враховує лише ті випадки отруєнь, які зумовлюють тяжкі захворювання чи закінчуються смертю. Отруєння ж, внаслідок яких виникає розлад шлунково-кишкової діяльності або інші хворобливі симптоми, здебільшого залишаються незареєстрованими. Слід зазначити, що часто і сам потерпілий через свою необізнаність щодо отруйних грибів вважає, що нездужає з інших причин.
Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Разом з тим, як показує аналіз, однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.
До смертельно отруйних грибів відносяться:
-
бліда поганка (мухомор зелений) – колір пластинок білий, м’якуша – білий, при розрізуванні на повітрі не змінюється, спорової маси – білий. Ніжка з кільцем, до основи поступово потовщується, основа з великою бульбою;
-
опеньок сірчано-жовтий, несправжній колір пластинок сірчано-жовтий, згодом зеленкувато-коричневий, м’якуша – сірчано-жовтий, спорової маси – коричневий. Ніжка з кільцем;
-
волоконниця Патуйяра, плютка – колір пластинок рожевий, з часом коричню ватий, м’якуша – білий, згодом жовтуватий, на повітрі не змінюється, спорової маси – коричневий . Ніжка без кільця.
До дуже отруйних грибів відносяться:
До просто отруйних грибів відносяться:
-
опеньок цегляно-червоний, несправжній – колір пластинок сірий, з часом бурувато-зеленкуватий, м’якуша – сіро-жовтий, спорової маси – коричневий. Ніжка з кільцем;
-
печериця рудіюча – колір пластинок рожевий, з часом коричневий, м’якуша – білий, при розрізуванні на повітрі ніжка біля основи жовтіє, неприємний запах карболової кислоти, колір спорової маси – коричневий. Ніжка з кільцем, до основи потовщується, іноді основа з бульбою.
Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.
Наші ліси багаті не тільки на гриби, а й на різноманітні рослини, дерева, ягоди, серед яких є отруйні. Це: беладона, блекота, дурман, вовче лико, вороняче око, конопля індійська, мак, ядра кісточок черемшини, лавровишні, акація біла тощо.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!
У випадку контакту шкіри з отруйними рослинами: промийте обпечене місце, нанесіть протиопікові засоби, покладіть суху марлеву пов’язку і негайно зверніться до лікаря.
Якщо трапилося шлункове отруєння небезпечними рослинами, перш за все, зробіть промивання шлунка, викличте блювання та прийміть проносні засоби: активоване вугілля, препарати ентеросорбенти («Смекта», «Ентеросгель»), пийте багато води і обов’язково зверніться до лікаря.
Основні правила, яких необхідно дотримуватися при збиранні та приготуванні грибів:
-
збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
-
гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
-
якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
-
краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;
-
вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
-
ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;
-
зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;
-
варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;
-
при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;
-
при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям їсти гриби не рекомендується.
Що ж спричинює отруєння?
-
вживання отруйних грибів;
-
неправильне приготування умовно їстівних грибів;
-
вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
-
вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Ознаки отруєння грибами:
Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.
Перша медична допомога при отруєнні грибами.
До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба викликати блювання, дати випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок.
Прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно).
Пам’ятайте:
гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.
|