Понеділок, 20.05.2024, 18:16

Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » 2015 » Листопад » 12 » Розслідування нещасних випадків на виробництві.
16:39
Розслідування нещасних випадків на виробництві.

Нещасний випадок на виробництві – що робити конкретно?

В статті не буде повних довгих назв деяких нормативних актів та організацій для зручності читання і запам’ятовування.

Коли відповідальна особа за охорону праці на підприємстві не вперше організовує розслідування нещасного випадку, що стався на виробництві, то вона знає куди телефонувати, писати та що відсилати, в якому порядку і в які строки. Але це все забувається, а також далеко не в кожного є подібний досвід. Якщо вже відбувся нещасний випадок на підприємстві, то часу гортати Порядок проведення розслідування дуже вже ніколи, тому перше, що потрібно зробити (після надання медичної допомоги і т.п.) – зателефонувати до місцевого фонду соціального страхування по нещасним випадкам на виробництві (далі ФСС або Фонд). Страховий експерт фонду підкаже як діяти далі, але спочатку треба «обговорити обставини» між собою на підприємстві.

Можна скористатися і конкретним алгоритмом, що наведено нижче. Він може не бути 100 % правильним, тому що існують нюанси, залежно від конкретного випадку і представників ФСС та територіального управління  Держгірпромнагляду (далі Теруправління), а також постійно видаються інструкції-правки до Порядку розслідування. Та якщо діяти за цим рекомендаціям, то все пройде добре, а мінімальні помилки, якщо вони будуть допущені (через вищезгадані нюанси), практично ніяк не вплинуть на результат.

Алгоритм дій при нещасному випалку на виробництві (практичний)

1. Надати медичну допомогу і доставити потерпілого (потерпілих) до лікарні чи викликати швидку.

2. Залежно від ступеня тяжкості травм оцінити на скільки важливо для потерпілого оформлення нещасного випадку на виробництві. Якщо, ймовірно, не буде інвалідності чи втрати працездатності (не буде перебувати на лікарняному понад 4 місяці), то для потерпілого немає переваг, окрім оплати лікування. Тому, в розумних мірах, можна допомогти з лікуванням, щоб потерпілий погодився не оформляти нещасний випадок.

3. Вияснити детально, що саме сталося і на скільки був законним допуск працівника до виконуваної ним роботи, тобто:

— чи пройдений медогляд для виконання даного виду робіт, якщо він вимагається;

— на скільки робоче місце відповідало вимогам охорони праці (огородження, наявність інших засобів колективного захисту тощо);

— використання потерпілим засобів індивідуального захисту, якщо на місце необхідно викликати швидку та правоохоронні органи, тобто якщо випадок з дуже серйозними наслідками. Але великої ініціативи по усуненню цього пункту при багатьох свідках вже проявляти не треба.

2. Обговорити нещасний випадок з потерпілим, якщо це можливо, на предмет «зменшення на словах» цих недоліків, які було порушено під час роботи. Пояснити, що для нього, якщо не згадувати деякі порушення (наприклад, відсутність ЗІЗ), це практично не скажеться. Він в будь-якому випадку отримає оплату лікування. Але якщо порушення з його боку все ж були, а вони були в 90% випадків, то Ви як член комісії пообіцяйте, що будете наполягати на мінімальному зменшені одноразової виплати (якщо вона буде), тобто зробите, щоб потерпілий отримав більше коштів.

3. Зателефонувати на протязі години в до місцевого Фонду, керівнику профспілки (якщо є), до підприємства, де працює потерпілий (якщо воно інше) та повідомити, що сталося.

4. Подати письмове повідомлення на протязі доби до тих же інстанцій (головне ФСС). Якщо не було можливості зателефонувати на протязі години, то це не так важливо, головне подати їм письмове повідомлення за встановленою формою на протязі доби. Бо якщо вже й цього не зробити, то більш за все – випишуть штраф.

5. Якщо травма тяжка або смертельна чи нещасний випадок груповий (потерпіло більше однієї людини), то таке ж повідомлення, але з іншою шапкою, на протязі вже 3-х годин надсилається ще й до Теруправління і місцевої прокуратури. Головне, хоч зателефонувати в ці 3 години. Звичайно ж, відразу може бути невідомою тяжкість травми. Але якщо є підозри на важкий ступінь тяжкості, то краще відразу перестрахуватися і надіслати в ці дві інстанції повідомлення і при невпененсоті в серйозних наслідках – нічого поганого не буде, якщо травма виявиться легкою.

6. Направити лист-запит в лікарню, в якій лікується потерпілий (лікується, а не надали першу допомогу, хоча можна й туди) на надання довідки про діагноз, ступінь тяжкості травми та перебування у стані алкогольного сп’яніння.

7.  Якщо виявиться, що травма тяжка, але не настільки, що становить загрозу життю чи призведе до каліцтва, то потрібно направити листа в Теруправління на отримання дозволу на самостійне розслідування (зразок нижче). Хоча вони й самі, якщо на протязі доби не надумають проводити спеціальне розслідування, то воно стає самостійним, але для вирішення цього їм дуже важлива довідка про ступінь тяжкості з лікарні.

8. Не залежно від того, чи дали дозвіл на самостійне розслідування, в першу чергу потрібно «підігнати» документи по потерпілому:

— наявність інструктажів (вступного, первинного, повторного, цільового, якщо вимагався)

— наявність документального оформлення робіт (наряд-допуск, розпорядження, наказ про роботу у вихідний день тощо);

— медичний огляд;

— навчання.

Всьому цьому зможе перешкодити хіба що представник Фонду (страховий експерт) або місцевий інспектор від Теруправління (якщо наслідки НВ серйозні), якщо почне відразу цікавитись матеріалами. Також, якщо випадок смертельний або дуже серйозний, то на місце прибудуть представники прокуратури, які можуть відразу і запросити певні з цих документів. В інших випадках певний час привести документи в порядок буде. Всі ці документи до справ, які йдуть по інстанціям, є копіями, тому навіть документ про медичний огляд можна буде зробити «правильним».

9. Якщо розслідування самостійне, то на протязі доби видається наказ керівника (директора) про затвердження комісії з розслідування.

Якщо ж розслідування спеціальне (головою виступає представник Теруправління), то цей наказ готує голова комісії сам і привозить на підприємство.

10. Взяти пояснення у потерпілого, присутніх при НВ та його безпосереднього керівника. У більшості випадків одного пояснення буде недостатньо (ФСС буде проти) і, навіть, якщо представник перебував сам під час НВ, то пояснення крім нього має дати ще й керівник, який віддав розпорядження виконувати роботу. При необхідності задавати додаткові питання потерпілому і свідкам страховий експерт ФСС може затребувати ще складати протокол опитування свідків чи потерпілого.

11. При самостійному розслідуванні просто заповнюються акти Н-1 та Н-5. Краще це зробити як можна швидше, бо їх ще буде перечитувати і корегувати страховий експерт, а більшість із експертів ще й узгоджують це з ФСС обласного рівня, щоб потім у них не було проблем.

На це виділяється лише 3 дні, якщо випадок не розслідується іншими органами, наприклад органами ДАІ – ДТП, прокуратурою – нанесення тілесних ушкоджень тощо. В таких випадках необхідно слати в Теруправління запит на продовження розслідування до надання матеріалів відповідними слідчими органами, бо вони потрібні, щоб закрити на основі них справу.

12. При спеціальному розслідуванні також заповнюються акти Н-1 та Н-5 самим відповідальним за ОП на підприємстві, але голова комісії (представник Теруправління) поправляє і консультує. Крім цього відповідальний за ОП на підприємстві ще й виконує роль секретаря при розслідуванні, і тому складає ескіз місця НВ та протоколи необхідні при спеціальному розслідуванні:

— протокол розподілу обов’язків;

— протокол огляду місця;

— протокол зустрічі;

— протокол завершення.

Але виділяється вже не 3 робочі дні (як при самостійному), а 10.

13. Направити на протязі розслідування потерпілому листа з запрошенням його чи особи, що представлятиме його інтереси, до співпраці. Це обов’язково, бо сам лист додається до справи. На листі він має написати «Отримав», поставити дату і підпис. Головне, щоб запрошення було на дату в перші дні розслідування, а не під кінець. Підписується воно головою комісії, тобто при спеціальному розслідуванні представником Теруправління.

14. В день закриття розслідування повідомити в бухгалтерію, щоб вони передали повідомлення до пенсійного фонду про нещасний випадок за встановленою формою.

15. Після завершення самостійного розслідування акти направляються у відповідні інстанції, зазначені у Порядку розслідувань. Це ті самі інстанції, куди повідомлялося про НВ, плюс ще додаються матеріали для самого потерпілого. Членам комісії працівникам підприємства не дуже потрібні матеріали, головне один примірник для зберігання. По всім інстанціям ідуть самі акти і лист з переліком матеріалів (підписаний членами комісії), додані матеріали, які були використані зберігаються в службі охорони праці. Також їх може затребувати ФСС.

15. При спеціальному розслідуванні список інстанцій більший – додаються:

—         Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України;

—         Національний науково-дослідний інститут охорони праці;

—         Державна інспекція нагляду за промисловою безпекою та охороною праці   теруправлінню Держгірпромнагляду, іншим членам комісії матеріали також зазвичай не потрібні.

Матеріали в цьому випадку йдуть в окремих папках та, крім актів, включають всі копії документів для кожної інстанції (при вищезгаданому самостійному розслідуванні лише акти), на початку папки вкладаєтьяс супровідний лист.

 

 

Переглядів: 433 | Додав: Sanka | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar